امروزه در بسیاری از نقاط مختلف جهان چیزی که از بیشتر از هر چیز دیگری توجه افراد را به خودت جلب کرده است، حقوق انسانی می باشد و در واقع ذهنیت درونی هر شخص به هنگام مشاهده ناعدالتی دچار عصبانیت شده، حال بعضی از افراد توان اعتراض به آن را دارند و بعضی نیز در هنگام مشاهده آن به اجبار دم به سکوت می زنند.
قبل از اینکه موضوع دیکتاتوری را شروع کنیم بد نیست بدانیم که یک حکومت دمکراتیک (دمکراسی) چه ویژگی هایی دارد:
- دارای حقوق بنیادی و آزادی های بنیادین باشد.
- همه شهروندان بدون در نظر گرفتن به تبعیت فرد و ویژگی های شخصی اعم از فرهنگ، مذهب، جنسیت، نژاد باید حق انتخاب و دارای حقوقی برابر باشند، به عبارت دیگر میان همه شهروندان حقوقی برابر تقسیم شده باشد.
- کشور باید با توجه به حقوق جهانی دارای انتخابات آزاد باشد.
- قانون باید به صورت برابر در خدمت همه ی افراد باشد و هیچ شخصی نباید به خاطر نژاد یا مذهب و یا اعتقاد سیاسی مورد از دامن جامعه کنار گذاشته شود.
شاید ذکر کردن موارد بالا به اندازه ی لازم کافی نبود اما سعی شده است که در حداقل گزینه های نامبرده توضیحی ارائه شود که ابعاد مختلف یک جامعه را زیر نظر خود بگیرد.
حال یک حکومت دیکتاتور چه ویژگی هایی دارد؟ با توجه به اینکه بسیاری از حکومت های دیکتور جهان دم از دمکراسی می زنند با خواندن این مقاله از حلقه دمکراسی کنار گذاشته خواهند شد و ارزش های یک حکومت دمکراسی بیش از پیش نمایان تر خواهد شد. در یک حکومت دیکتاتوری به حقوق انسانی احترام گذاشته نمی شود و عملاً حکومت یا جامعه دیکتاتوری دارای مرز های محدودیت می باشد و هیچ گاه شهروندان آن جامعه یا حکومت به صورت کامل و انسانی از حق آزادی خود برخودار نمی شوند، در واقع هر نوع عقیده ی مخالف با نوع و شیوه آن حکومت سرکوب شده و شخص مخالف به هر دلیلی اعم از دلایل سیاسی، مذهبی، فرهنگی مورد تهدید و فشارو یا حتی مجازات قرار می گیرد. ترس در جامعه ی دیکتوری همیشه زیاد است و افراد همواره هنگام صحبت در مورد شرایط جامعه موجی از استرس را همراه خود حمل می کنند و هیچگاه جرئت نمی کنند به صورت علنی و فردی چیزی را نقد و یا به آن اعتراض وارد کنند و اگر چنین کنند خواهند دانست که چه چیزی در انتظار آنان خواهد بود.
دو مثال باز دیکتاتوری در جهان حکومت دیکتاتوری- نظامی در آفریقای مرکزی و حکومت دیکتاتوری- مذهبی در ایران توسط رهبران آن می باشد.
امروزه بسیاری از کشور های آفریقای مرکزی در چار زندگی بسیار دشواری به دلیل وجود گروه های نظامی قدرتمند در آفریقا شده اند و همواره میزان قتل ها در آفریقای مرکزی آمار بالایی دارد. در ایران نیز امروزه بسیاری از مردم به خاطر محدودیت های مذهبی مجبور به پنهان هویت خود هستند و در واقع به موجب حکومت مذهبی کسانی که بیشترین ظلم را متحول می شوند، زنان می باشند، زندانیان سیاسی ایران همواره آماری خیره کننده دارد و سالیانه یکی از بیشترین مقدار اعدام را نیز در جهان به خود اختصاص می دهد.
یکی از ویژگی های بارز دیکتاتوری انتخابات محرمانه یا درون شبکه ای می باشد. به عبارتی انتخابات در میان خود صاحب قدرتان صورت می گیرد، در این نوع انتخابات که می تواند انتخابات رهبری، وزیری، فرماندهی و ... باشد، افراد عادی به بهانه عدم صلاحیت در داشتن آگاهی کافی از انتخابات محروم می شوند. انتخابات مخفی به این معنی است که هیچ کس حق ندارد بفهمد حق رای دارد.
موضوع دیگری که می تواند دوام دیکتاتوری ها را به خوبی توضیح دهد، وجود ارتش های قدرتمند و ضد بشری در حمایت از دیکتاتور ها می باشد. هیچ حکومت دیکتاتوری بدون پشتوانه نظامی توان مقابله با مردم را ندارد اما به واسطه وجود پشتوانه نظامی و با تکیه بر زور، مردم عادی برای حفظ جان خود سکوت اختیار می کنند چه بسا بوده اند انسان های شجاعی که خود را فدای راه آزادای و برابری حقوق کرده اند.
همان طورکه بالاتر خواندید گفته شد که بسیاری از حکومت های دیکتاتور باور دارند که نوع حکومتشان کاملا دمکراسی و پیرو آزادی می باشد، اما چگونه می توان به راحتی فهمید که یک حکومت دارای دمکراسی است یا خیر؟
- یک حکومت دیکتاتور از بسیاری از قوانین دمکراسی و حقوق بشر حمایت نمی کند برای اطلاعات بیشتر می توانید اعلامیه جهانی حقوق بشر را مطالعه کنید برای مثال می توان به حقوقی نظیر آزادی بیان، آزادی عقیده، آزادی پوشش و برابری جنسیتی اشاره کرد؛ اگر حکومتی حتی یک از موارد فوق را نقض کند از دامنه ی دمکراسی خارج شده است.
- راه دیگر تشخیص حکومت دیکتاتوری وجود شخصی در راس قدرت می باشد که به جای میلیون ها نفر تصمیم بگیرد بدون آنکه بداند خواست مردم چیست.
- یک شرکت یا نهادی بتواند به صورت غیر حقوقی تصمیمی را به واسطه دست داشتن در قدرت عوض کند.
- حکومت دارای زندان و زندانیان سیاسی باشد؛ داشتن زندانی سیاسی به معنی خاموش کردن عقیده ها و افکار مخالف حکومت می باشد.
- عالم رسانه دارای محدودیت در راستای فعالیت و تهیه گزارش ها درباره ی حکومت باشند؛ رسانه ها به صورت سیستماتیک بیشتر دروغ می گویند و هر نوع خبر یا گزارشی اول باید از فیلترینگ آن حکومت عبور کند.
- یک حکومت دیکتاتور دارای روزنامه نگاران زندانی زیادی می باشد؛ روزنامه نگارانی که دست به قلم حقیقت برده اند به بهانه ی اقدام علیه امنیت ملی مورد تهدید و فشار قرار می گیرند و در صورت نیاز حذف می شوند.
موارد بالا کاملا به صورت شفاف یک حکومت دیکتاتور با یک حکومت دمکراسی را مجزا می کند تا شما بتوانید به راحتی تشخیص دهید که یک حکومت همواره دارای دمکراسی هست یا خیر.
امروزه بیش از 50 حکومت دیکتاتور در دنیا وجود دارد که میزان آنها در آسیای شرقی، خاورمیانه، و آفریقای مرکزی بسیار بیشتر از سایر نقاط جهان است.
سخن پایانی: نام دیکتوری خاصی را ذکر نمی کنم زیرا این یک مقاله گرد آوری می باشد و عملا سعی شده است از نظر های شخصی و احساسی در آن پرهیز شود و همواره به اسنادی حقیقی و کاملا منطقی رجوع کرده است اما همه می دانیم که روزی دیکتاتوری ها یکی پس از دیگری سقوط خواهند کرد پس خود را ماشین دست یک عده قدرت طلب نکنیم و برای آزادی و حقوق انسانی خود ارزش قائل شویم. باشد که همه مردم جهان روزی در آزادی، شامل برابری حقوق، جنسیت، زبان و نژاد و رنگ زندگی کنند؛ ما له هرچیزی که برابری حقوق را نقض کند نه خواهیم گفت.
اگر فرصت باشد مقاله ای تحلیلی در آینده با دید و نقطه نظرات خودم درباره ی اهداف دیکتاتوری ها خواهم نوشت.
تا آن روز بدرود.
یونس یادگاری
Younes Yadegari
2018-09-03
منابع:
1- Universal Declaration of Human Rights
2- SO.S Samhälle, Demokrati och diktatur
3- From Dictatorship to Democracy
4- Dictatorship – wikipedia
5- Dictator – wikipedia
6- Theocracy - wikipedia
7- Theocracy written by azad aliakbar
کدام یک از شخصیت های زیر بزرگترین ظلم در حق ایرانیان کرده؟ |
کدام نوع حکومت برمبنای سیاسی را خواهان هستید؟ |
از رفراندم کردستان عراق حمایت ...... . |